50 jaar ondernemerschap Cor en Marij
SCHIJNDEL | De Noordkade in Veghel was afgelopen zondag en maandag het toneel van het Fine Food Festival, de ‘huisbeurs’ van Voets Specialiteiten uit Schijndel. Cor Voets richtte het bedrijf in 2002 op samen met zijn zoon Bram. Tussen alle bedrijvigheden door werd er afgelopen weekend ook even tijd vrijgemaakt om terug te kijken op 50 jaar ondernemerschap van Cor. Iets wat wij hier samen met hem nog even overdoen.
“Ik ben eigenlijk elektricien van beroep”, vertelt Cor te midden van de tapenades, olijven en toastjes in de showroom van Voets Specialiteiten in Schijndel. Een showroom vol strakke schappen die hij zelf ontworpen heeft met laminaat uit de bouwmarkt nadat de interieurbouwer die hij had gevraagd een wel erg dure offerte had opgesteld. “Dan doe ik het zelf wel”, had hij tegen de man gezegd. “Daar houd ik wel van, een uitdaging”, aldus Cor.
Ondernemersgeest
Ook elders in het bedrijf kom je Cor zijn ondernemersgeest tegen. De snelroldeur naar de koelcel kon hij voor twee kratten bier op de kop tikken bij een supermarkt waar hij niet langer nodig was. De kantoor unit in het magazijn stond eerst op zichzelf maar werd na een uitbreiding binnen herbestemd. De trap die ernaartoe leidt heeft in de loods eveneens zijn tweede leven gevonden. Misschien is die handigheid nog wel een overblijfsel van zijn verleden als elektricien.
‘Vijf bazen versleten’
Dat Cor het graag zelf doet merkte ook zijn laatste werkgever voordat hij voor zichzelf begon. “In vier jaar tijd heb ik vijf bazen versleten”, vertelt hij lachend. “De laatste zei tegen me, ‘Misschien kun je beter voor jezelf beginnen’.” Zo geschiedde. In 1973, op 20-jarige leeftijd, bemachtigde hij een oud busje en ging hij aan de slag als melkboer. Het jaar daarop trouwde hij met zijn vrouw Marij. Zij is sindsdien altijd betrokken geweest bij zijn activiteiten. “Drie of vier jaar nadat ik melkboer werd ben ik met de rijdende winkel begonnen. Dat ging kei goed, maar op een gegeven moment werd ik het wel beu.”
Cor de Kaasboer
Daarop ging Cor in dienst bij de Kaaskoning in Schijndel. “Ik heb daar acht maanden gewerkt en de markt leren kennen. Daar ontmoette ik iemand die in nootjes en pinda’s deed. Die zei, ‘Je kan in kleine dorpen best met een kraam op de markt komen daarmee’.”
Zo ging ‘Cor de Kaasboer’ met zijn wagen vol kaas en nootjes alle markten in de omgeving af. Ook zoon Bram werd erbij betrokken. “Voor dat kleine beetje geld dat hij bij de Jumbo verdiende kon hij ook wel met mij mee naar de markt.” Daarop kocht Cor voor Bram eerst een rijdende winkel en daarna in 1984 een marktwagen. Met zijn tweeën gingen ze wekelijks zo’n 17 markten af.
Voets Specialiteiten
Langzaamaan breidde Cor zijn activiteiten uit. Van melk maakte hij de overstap naar kaas en ging hij er nootjes bij verkopen. Daarop begon hij samen met Bram in 2002 Voets Specialiteiten. “Ik stond toen nog met mijn kraam op de markt. Van daaruit heb ik de groothandel opgebouwd. De kaashandel vof heb ik doorgezet en omgebouwd naar een bv.”
Zo bleef hij uitbreiden, ten eerste met de mosterd dille saus. Die blijkt onverminderd populair en wordt dan ook nog altijd onder eigen merk verkocht. “In drie maanden hadden we op markten en aan andere klanten die ik al had een hele pallet verkocht. Daarna werd ik benaderd door Schulp Vruchtensappen. Die zeiden, ‘Dan kun je onze sappen ook wel meenemen’. Zo is het heel hard gegaan.”
3000 winkels
Inmiddels rijden dus al enige jaren steeds meer busjes van Voets af en aan om alle producten op bestemming te krijgen. Cor vervolgt: “We hebben nu allerlei producten die je niet in de supermarkt terugvindt.
‘In 2002 stond ik nog met mijn kraam op de markt. Van daaruit heb ik Voets Specialiteiten opgebouwd’
We leveren aan 3000 winkels, diverse groothandels en ook aan het buitenland. Voor verschillende producten hebben we het alleenrecht op distributie in Nederland.”
Bram is inmiddels volledig eigenaar van het bedrijf maar ook Marij en zoon Don blijven betrokken. Cor houdt zich tegenwoordig nog het liefst bezig met het adviseren van winkeliers. “Waarom verkoop je nog Goudkuipje smeerkaas?”, vraagt hij dan in kaaswinkels. “Die kunnen mensen in de supermarkt goedkoper krijgen. Je kan beter mosterd dille saus op je toonbank zetten”, besluit Cor.
Bron: Mooi Schijndel Krant
Geschreven door: Koen de Visscher