We zijn de producten aan het verzamelen...

Oekraïens recept: Borsjtsj soep

Rode Bietensoep / Oekraïense Borsjtsj

De bouillons van Kleinstesoepfabriek zijn de perfecte basis voor risotto en verse soepen. Probeer eens een rode bietensoep volgens Oekraïens recept, een kleurige soep perfect voor de feestdagen. In veel Slavische landen maken de mensen eigen versies van de borsjtsj, dus er zijn vele variaties mogelijk (koud, gepureerd etc.). Het recept hieronder is aan de hand van Kleinstesoepfabriek-medewerkster Svitlana uit de Oekraïne. Maak hem een dag van tevoren, want deze soep is de volgende dag nog lekkerder.

 

Voor 2 liter soep, 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 1,5 pot Kleinstesoepfabriek groentebouillon (verdund goed voor 1 liter bouillon)
  • 400 gram rode bieten, vers of gekookt
  • 200 ml bietensap
  • 150 tot 200 gram broccoli, cavolo nero of spitskool 
  • 100 gram droge witte bonen of 250 gram gekookt uit een potje.
  • 100 gram uien (fruiten in olie)
  • 70 gram tomatenpuree geconcentreerd 
  • 60 gram (1 middelgrote) wortel in stukjes
  • 20 gram (2 eetlepels) zonnebloem of olijfolie
  • 15 gram citroen naar wens
  • 13 gram miso
  • 7 gram knoflook (circa 1 teen)
  • 2 gram dille droog
  • 1 gram korianderzaad gemalen
  • 1 gram zwarte peper 
  • 1 gram piment gemalen
  • 1 gram kombu (koken met de bonen)
  • 1 gram laurier
  • 1 gram bonenkruid
  • 1 gram geelwortel
  • 1 gram nootmuskaat
  • 1 gram kruidnagel 
  • eventueel peterselie fijn gesneden
  • eventueel 11 gram zout 
  • eventueel zure room

 

Zo maak je hem:

• Pel en snipper ui en knoflook, schrap de wortel, pel de bieten; snijd dit alles in fijne blokjes en snipper de kool. 

• Doe de bouillon en kombu in een pan. Voeg hier de ongekookte bonen en ongekookte bieten aan toe, en laat dit in 1 uur gaarkoken. 

• Gebruikt u voorgekookte bieten en bonen uit pot? Voeg deze dan aan de bouillon toe en laat 5 minuten koken. 

• Verhit de olie in een hapjespan en fruit ui en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak kort om hem te ontzuren. Doe er een scheutje water bij en een druppel citroensap en voeg de wortel en kool toe. Stoof dit geheel een paar minuten. Haal de pan van het vuur.

• Voeg zodra de bonen en bieten gaar zijn de gefruite ui en groenten toe aan de bouillon. 

• Voeg de kruiden, specerijen en het bietensap toe aan de pan, eventueel zout naar smaak en laat de soep 3 minuutjes zachtjes koken. Proef of de soep niet te zoet is (door wortel en bietjes) en maak hem naar smaak iets pittiger met citroensap.

• Roer de fijngehakte peterselie door de zure room en zet een bolletje hiervan op elk bord soep. Bestrooi eventueel met nog wat verse dille. 

 

Heb je nou geen tijd om deze soep zelf te maken? Kleinstesoepfabriek heeft deze overheerlijke soep ook in het assortiment. Met liefde en aandacht bereid, want echte soep heeft tijd nodig.

Wil je niets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen, acties en nieuws.