Waarom Eierpasta van Aalshof een échte favoriet is!
Eierpasta van Aalshof is al jaren een succesnummer in het assortiment van
Voets Specialiteiten. De pasta’s zijn afkomstig van Conny van den Besselaar,
die een historie heeft in de eierhandel en weet wat de voedzame waarde
ervan is. “Veel lekkerder en voedzamer dan gewone pasta’s.”
Op De Aalshof is alles kip en ei. Het is een bescheiden boerderijwinkel met eieren van eigen kippen die op hun eigen afgesloten erf scharrelen.
Buurtgenoten en toeristen halen hier hun verse eitjes, advocaat en vooral de pasta’s van verse eieren. Naast wat andere levensmiddelen staat de winkel en de ontvangstzaal vol met figuurtjes van kippen in allerlei kleuren.
Tot 1992 is De Aalshof een fruitboerderij boordevol halfstam fruitbomen. Als dat jaar de boerderij te koop komt is Conny van den Besselaar een van de gegadigden. De boerderij gaat echter naar een schapenboer, die alle bomen verwijderd.
Als vijf jaar later De Aalshof opnieuw in de verkoop gaat heeft Conny meer geluk. Met haar man (die zijn werk in de ICT heeft) verhuist ze naar Haps, waar de vraag zich aandient: wat gaan we doen met de boerderij? Conny van den Besselaar komt zelf uit de kippenbranche. Ze werkt ten tijde van de verhuizing bij een opfokbedrijf, waar kippen de eerste vier maanden opgroeien voordat ze naar kippenboerderijen gaan. In het jaar van hun verhuizing wordt ook hun eerste kind geboren.
Vooraf is Conny vast van plan na de geboorte direct weer terug te gaan naar haar baan. Maar als het eenmaal zover is, voelt het toch niet goed. “Ik ga thuis iets doen”, besluit ze. Ze schaft kippen aan, een hond, een pony (“De hond was duurder dan het paard!”), en twintig schapen om al dat gras kort te houden. “Ik voelde me een beetje een boerinneke. De eieren gingen naar de buren, en op zaterdags stond ik op de Vrije Markt in Cuijk, met eieren, advocaat en vooral met eierpasta. Die eierpasta kende ik omdat ik vroeger bij alle eierboeren kwam. Vooral die eierpasta was enorm populair, terwijl het verder in Nederland nog niet zo bekend was.”
Voordelen
De meeste pasta is gemaakt van meel en water; de pasta van Conny is van meel en eieren. Ei-pasta is voedzamer doordat er een groot aandeel ei in is verwerkt, dus eiwitten, en niet enkel koolhydraten.
Conny verkoopt deze vers-ei pasta onder eigen label: ‘Aalshof’.
“Het is een totaal ander product. Het gehalte eiwit ligt tussen de 15 en 29 procent. Het is smaakvoller, en het verzadigt meer dan andere pasta, waardoor je er minder van eet. Een voordeel is ook dat het niet echt kan mislukken; de pasta houdt altijd zijn bite, ook als je het iets langer kookt en het plakt veel minder.
Het voordeel voor de horeca is dat je de gekookte pasta ook op een later tijdstip kunt verwerken in een gerecht, zonder verlies van smaak of kwaliteit.”
Het succes van de pasta op de markt brengt Conny op het idee om aan huis een boerderijwinkeltje te beginnen. Een afgesloten veranda aan het huis wordt een ontvangstruimte voor gasten, en voorzichtig komt er een eerste bus met ouderen die graag een bezoekje brengen aan een boerderij met beesten en dan liefst ook iets meenemen uit de boerderijwinkel. Bij de boerderij verrijst het Strohotel, een groepsaccommodatie voor de weekenden, en tussendoor ook een bed & breakfast.
Conny maakt een foldertje voor dagtochtbedrijven, en ze staat op landbouwfairs, recreatiebeurzen en op de Huishoudbeurs. Op die laatste lukt het haar de folder ook onder de aandacht te brengen van een grote touringcar-operator. “Toen ging
het echt lopen, een tsunami aan bussen kregen we op het erf. Vooral uit Nederland en België. De Duitse markt ligt ook dichtbij, maar dat is toch een stuk moeilijker. Net toen dat ook leek te lukken gooide corona roet in het eten. De verkoop aan bussenvol bezoekers viel stil, maar mensen gingen thuis koken en de pasta liep wel heel goed via de foodspeciaalzaken.”
De vogelgriep houdt haar momenteel bezig. Zeker nu er in Amerika een regering zit die alle gezondheidsafspraken maar onzin vindt. “De vogelpest slaat daar al over op runderen en mensen, er is al een mens aan overleden en er zijn al veel besmettingen. In Nederland betekent de vogelpest voorlopig een ophokplicht. De toeristen kunnen op De Aalshof de kippen nog wel bekijken in het hok, ze zien waar de eieren liggen, maar het is veel minder leuk dan wanneer ze over het erf scharrelen.”
Sinds 2012 (ongeveer) worden haar pasta’s gedistribueerd door Voets Specialiteiten, uit de tijd dat Cor Voets zelf met zijn Mosterd Dille op de beurs stond. “Voor die tijd bracht ik het zelf naar de speciaalzaak. Met de Volvo, en een kind op de achterbank.”
Aalshof heeft twintig soorten in het assortiment. Voets levert het in 32 verschillende verpakkingen. De jongste ontwikkeling is Vers-ei pasta Algen. De zoutwateralgen worden gekweekt in tuinbouwkassen in Almere, de pasta wordt gemaakt bij een producent in Hengevelde.
De andere pasta’s worden gemaakt in Duitsland. “Als je de algenpasta kookt komt de lucht van de tuinbouwkassen weer direct boven, maar zodra het op je bord ligt is de lucht verdwenen. Het is een heerlijke pasta om te combineren met vis.”
“De eierpasta is een heel makkelijk product voor in je speciaalzaak."
"Het is houdbaar en je hoeft alleen de voordelen van de pasta te benoemen. Dat het lekkerder is ontdekken de klanten zelf wel.
Zo doe ik het al jaren op beurzen. Het is zo goed dat er geen verlies is van smaak of kwaliteit, ook niet als je het gebruikt in dikke sauzen of in de soep. Soms krijgen wij bij Hello Fresh wel eens een gerecht waar pasta bij zit.
Dat is dan jammer, want dat eten we niet meer. Als je dit geproefd hebt wil je niet anders meer.”